Bouwaanvraag Rhijnhof

Vorig jaar (30-04-2015) heeft de uitbater van het crematorium een omgevingsvergunning(bouwvergunning) ingediend. Bestudering van de omgevingsvergunning leert ons dat de plannen niet alleen om het opknappen en uitbreiden van het huidige crematorium gaan, maar ook om het vestigen van een uitvaartcentrum met bijbehorende activiteiten. Een mega uitvaartcentrum midden op de begraafplaats.


De stichting is van mening dat de activiteiten en bedrijvigheid schade zullen toebrengen aan de rust die bij een begraafplaats hoort, de beleving van de bezoekers en tevens aan het groene, landschappelijke cultuurhistorische karakter van de begraafplaats Rhijnhof ook in relatie tot de stad Leiden.


Daarnaast pas zo een commercieel gebeuren niet op een sacrale plek zoals een begraafplaats.


Als Stichting maken we bezwaar tegen deze plannen.


Huidige functie en activiteiten


De huidige functies van het gebouw midden op Rhijnhof is die van 1 aula en een crematorium met 1 oven. Deactiviteiten die daar nu plaats vinden zijn die vanafscheidsdienstenen cremeren.


Nieuwe functies


Het huidige gebouw gaat van 1.400 m2 naar 2.300 m2 oppervlakte. Er ligt een aanvraag voor 2 aula's en 2 ovens.


Naast het opknappen en uitbreiden van het crematorium (verdubbeld) komen er ook alle voorzieningen voor een uitvaartcentrum, bestaande uit:


 • Twee 24-uur kamers
 • Twee familiekamers
 • Een kistenvoorraad
 • Een overledenen verzorgingsruimte
 • Koeling voor overledenen.


Nieuwe activiteiten


Bijbehorende activiteiten zijn:


 • Condoleances
 • Rouwbezoek
 • Familiebezoek
 • Avondbezoeken
 • 24 uur bereikbaar voor rouwvervoer
 • 24 uur bereikbaar voor familiebezoeken in de 24 uur kamers
 • Overledenen verzorging
 • Kisten van overledenen
 • Oftewel alle activiteiten die horen bij een uitvaartcentrum.


Aantallen


Vanaf jaar één kan dit uitvaartcentrum rekenen op minimaal 450 overledenen. Capaciteit van het uitvaartcentrum alleen is gebouwd op ongeveer 1200 overledenen per jaar. (de capaciteit van het crematorium is nu 1500 crematies per jaar en gaat naar 3000 per jaar.

Per uitvaart gaat om ongeveer om 4 extra bezoekactiviteiten die er nu niet zijn. Dus 800 tot 4800 extra bezoekmomenten/verzorging/activiteiten per jaar op Rhijnhof.

Dit is naast de crematorium activiteiten.


Link naar de aanvraag en tekeningen

De link naar de bouwaanvraag op de website van de gemeente 23-4-2015 is; klik hier

artikel in Dichtbij.nl


In het artikel van 19-06-2015 in Dichtbij.nl heeft een ingenieursbureau berekend dat alleen al met de verbouwing van het crematorium er veel parkeerplaatsen bij moeten komen.Zie artikel.

Ook geeft het ingenieursbureau aan dat de aanvraag van Dela misleidend is. Er wordt niet aangegeven dat er allerlei functies worden toegevoegd, terwijl dat wel zo is.


Belangrijke vragen


Een vestiging van een uitvaartcentrum op Rhijnhof gaat hoe dan ook extra drukte en bedrijvigheid betekenen.


De vraag is, willen we dit? Wil je dit als gemeente? als bezoeker? als nabestaande? als beheerder? als bewoner?


Is iedereen zich bewust welke consequenties dit heeft voor de sfeer in het park,voor de natuur, voor de rust?


Is het nodig? Is het niet beter om alleen de aula te verbouwen? Kan Dela niet een uitvaartcentrum bouwen buiten het begraafplaats?


Een uitvaartbedrijf is een 24 uurs bedrijf. Bedrijvigheid gaat dag en nacht door. Er zitten ook 24uurs kamers in het plan waar je 24 uur bij kan. Wil je dit midden op een begraafplaats tussen de graven?


Is het een plek waar je graag komt? Ben je er trots op als Leidenaar? Zou je er graag willen liggen?

U kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen. Heeft u naar aanleiding van deze website nog vragen of suggesties? Mail dan gerust naar info@rustoprhijnhof.nl, Stichting rust op Rhijnhof Copyright 2015-2021